המילה דולה לרוב מעלה אסוציאציה של אשת מקצוע שנמצאת אתך ומלווה אותך במהלך הלידה. אבל מהי בעצם דולה לאחר לידה? בעבר הלא כל כך רחוק, כשצורת המגורים הרווחת היתה שבטית, אמהות צעירות נעזרו בנשים מנוסות שחיו בסביבתן, אמא, סבתא, דודה וכו', ולמדו מהן את כל מה שצריך לדעת עם תינוק. כיום, אימהות רבות מתגוררות רחוק מאימן, סבתן או מחברה טובה שיכולה לעזור. כך הן מוצאות את עצמן לבד בבית עם הרבה שאלות וקשיים.
המילה דולה הגיעה במקור מהשפה היוונית העתיקה (מיוונית δοῦλη) ומשמעותה – אישה שעוזרת לאישה.
הנה 5 סיבות לקחת דולה לאחר לידה:
1. בשביל שלא תצטרכי לצאת מהבית בשביל לקבל עזרה
הדולה מגיעה עד אליך, למקום שבו הכי נוח לך בו, ביום ובשעה שאת מעדיפה. את לא צריכה להתלבש במיוחד, להתאפר, להלביש את התינוק וכו'.
2. בשביל שתהיה מישהי גם עבורך
כל היום את נמצאת עבור התינוק שלך, דואגת ומטפלת בו. ומי מטפל בך? הדולה היא דמות אימהית ומכילה עבורך, זמינה בשבילך גם מעבר לשעות הביקור, את יכולה להרגיש חופשיה לשאול, להתקשר ולהתייעץ. הדולה מהווה עבורך משענת ותדאג גם לך! לתזונה שלך, לשעות המנוחה והשינה, לבריאות הפיזית והנפשית, תוכל לעזור לך להתמודד עם מגוון הרגשות והתחושות שעולים אצלך לאחר הלידה ("כמה הוא אמור לאכול? למה הוא משהק? מה לעשות אם הוא יפסיק לנשום? מה עושים עם העייפות הזאת??")
3. בשביל שתוכלי לקבל ידע והכוונה בזמן אמת
בתינוקייה או במלונית הסבירו לך איך להלביש, איך לחתל, לרחוץ ומה לעשות עם הטבור, אבל בואי נודה על האמת –מי היה פנוי להקשיב להן בתוך מבול המבקרים והכאבים הבלתי פוסקים. עד שתתחילי לשלוט בעניינים בעיניים עצומות, הדולה תראה לך שוב – והפעם על התינוק שלך ולא על בובה – איך לחתל, להלביש, איך עושים אמבטיה, איך להרגיע, איך להרדים, איך להקל על כאבי גזים. ובנוסף לכלים שיעזרו לך היום או מחר תקבלי ממנה גם כלים שיוכלו ללוות אותך גם בהמשך הדרך.
4. בשביל הפרופורציה
הדולה בעלת ניסיון רב בפגישות עם אימהות לאחר לידה, היא תוכל להרגיע אותך, לספר לך שאת לא חריגה, שמה שעובר עלייך עובר כמעט על כולן. שהבכי נפסק בסוף, שהשדיים מפסיקים לכאוב, שהשיער יפסיק לנשור, שהקטן ילמד להירדם לבד ולא על הידיים, שהזוגיות תחזור לעצמה.
5. בשביל לקבל מענה מקצועי ואובייקטיבי
כל כך התכוננת ללידה: היית בקורס הכנה ללידה, קראת ספרים, שאלת חברות, הצטרפת לקבוצות היריון בפייסבוק.. ומה עכשיו? בשלב זה נכנסות כל השכנות, הגיסות, החברות והסבתות ולכל אחת יש מה להגיד. הדולה היא אשת מקצוע ניטרלית, לא שייכת למעגל החברים או המשפחה שאותם לפעמים רוצים לרצות. הדולה עוברת הכשרה מקיפה ומגוונת בנושאים של טיפול בתינוק, האכלה, הנקה, תחושות לאחר הלידה, זוגיות ותוכל לתת לך תשובות מקצועיות, עדכניות ורלוונטיות.
שני וילצ'ינסקי-טננבוים, היא דולה פוסט פארטום ומנחת קבוצות לאימהות לאחר לידה בסטודיו אימאל'ה – בית לאימהות לאחר לידה בראשון לציון.
*כל הנ"ל נכתב מנקודת מבטה האישית של הכותבת ועל פי השקפת עולמה לגבי מהו מקצוע הדולה לאחר לידה, התפקיד משתנה ממשפחה למשפחה ומדולה לדולה לכן אין להסיק מהכתוב לגבי תפקידן של כלל הדולות