מאת: ענבל וויטיץ
17.12.2014
נכון, בסוף רובנו הולכים. וכן, תינוקות למדו ללכת לפני שהיו סדנאות ליווי התפתחותי, וילמדו ללכת גם בלעדיהן – ללא ספק. השאלה היא לא אם הילד שלכם ילמד ללכת, ואפילו לא מתי אלא איך. ולא מדובר רק בהליכה אלא במכלול של מרכיבים מוטוריים, בכללם מערכת שיווי משקל וסימטריה שנלמדים מגיל אפס.
כתבות נוספות של ענבל וויטיץ:
5 טיפים ליולדת הטרייה
עוד 5 טיפים ליולדת הטרייה
לפי שיטת 'צעד ראשון', המבוססת על פלדנקרייז, הרגלי יציבה שנרכשים בתקופת הגיל הרך מעצבים את יציבתנו כילדים וכמבוגרים. תקופת הינקות מהווה חלון הזדמנות בלתי רגיל להקניית הרגלי תנועה נכונים. בעזרת ארגז כלים הכולל הבנה של צרכי התינוק בשלבי ההתפתחות השונים, אנחנו ההורים יכולים לעודד תנועה נכונה כבר מהרגע הראשון שתלווה את ילדינו במהלך השנים.
דוגמה טובה לכך היא המערכת הוסטיבולרית – מערכת חושית האחראית לתחושת האיזון ושיווי המשקל. עלינו כהורים לדאוג לייצר לילד סביבה התפתחותית המגרה את המערכת הוסטיבולרית כבר מגיל הינקות.
תינוק שחי בסביבה מגוננת יתר על המידה ולא חווה תנועה במרחב בראשית חייו, עלול לחשוש לבצע פעולות מוטוריות מוקדמות הדורשות שיווי משקל (לדוגמא: התהפכות). ככל שיגדל התינוק ויהפוך לילד, במידה ולא נעודד אותו להיות פעיל, לחקור את סביבתו בחופשיות ובכך לגרות את מערכת שיווי המשקל, הוא עלול להתקשות לבצע פעולות מוטוריות מורכבות הדורשות מערכת שיווי משקל מפותחת (קפיצה על רגל, בעיטה בכדור). בתמורה, חוויות אלה עלולות להשפיע לרעה על ביטחונו העצמי. עלינו כהורים לדאוג לייצר סביבה התפתחותית המעודדת את תנועת התינוק ומגרה את המערכת הוסטיבולרית, באמצעות חוויות חיוביות, מאתגרות וכמובן בטוחות.
הנה מספר טיפים לעידוד תנועה נכונה מהרגע הראשון שאפשר לעשות בבית:
1. הרימי את התינוק דרך הצד (פעם ימין ופעם שמאל). תרגיל זה מחזק את שרירי הצוואר ומלמד את התינוק להחזיק את ראשו.
2. נסי לא להשתמש בכפפות, השאירי כפות ידיים חשופות. ומה עם כפות הרגליים? בקיץ כשחם (בחורף אפשר לחמם) אפשרי לתינוק מדי פעם להיות יחף. כך יכול התינוק לחוש את העולם בצורה ישירה.
3. העדיפי טיול במנשא במקום בעגלה. המגע והתנועה אותם חווה התינוק אינם פינוק אלא צורך של התינוק מרגע הלידה. ממליצה על מנשא בד, בו התינוק עטוף ומוחזק.
אם אתם מטיילים בעגלה, העזרי באמבטיה – ובזמן ערות, השכיבי את תינוקך על הבטן.
4. בימים קרים, ממליצה כרבע שעה לפני האמבטיה, לחמם בבית חדר אחד היטב, ולאפשר לתינוק לנוע כשעל גופו שכבה דקה בלבד.
5. צמצמי את מספר הצעצועים, צעצוע אחד/שניים בכל פעם, במרחק כמה ס"מ, על מנת לעודד תנועה – גירוי ממוקד מייצר מוטיבציה לתנועה, רצון לחקור את הסביבה.
6. נהלי דו שיח עם תינוקך – בעברית ובג'יבריש, השמיעי קול וחכי לתגובה של התינוק, חזרי על הצלילים שלו. אנו יצורים חברתיים מיום היוולדנו וזקוקים לתקשורת חיובית עם הסביבה.
ענבל וויטיץ היא מדריכה להתפתחות תינוקות לפי שיטת "צעד ראשון". בעלת סטודיו "ענבל לתנועה" ומעבירה סדנאות ושעורים פרטיים באזור פרדס חנה כרכור. לקביעת מפגש הכרות לחצי כאן.