אז מתי באמת הגיל שתינוקות יכולים להתחיל לאכול אוכל מוצק? 4 חודשים? 6 חודשים? בטיפת חלב אמרו כך ובמאמר שקראת כתוב אחרת. איך תדעו מה נכון? האם יש גיל שהוא מוקדם מדי או מאוחר מדי? ולמה זה בכלל משנה?
הנחיות משרד הבריאות אומרות כך "הגיל המתאים להזנה משלימה: לאחר גיל 6 חודשים, הזנה בלעדית בחלב אם או תמ"ל אינה מספקת את כל צרכי התינוק. הכנסה מדורגת של מזונות מוצקים, תוך המשך ההנקה או ההזנה בתמ"ל, תתקיים כאשר התינוק מראה מוכנות, אך לא לפני גיל 4 חודשים." (מתוך המדריך להזנת התינוק הבריא 2012).
כלומר, הגיל המומלץ הוא 6 חודשים, כאשר התינוק מראה סימני מוכנות. אבל בכל מקרה, לא לפני גיל 4 חודשים. ויש לכך סיבה טובה: לפני גיל 4 חודשים מערכת העיכול של התינוק אינה בשלה דיה כדי לעכל את המזון וזו אחת הסיבות שבגללה לא מומלץ לתת מזון מוצק בשלב זה. לכן גם הוספת דייסה לשם עליה בתחושת השובע אצל התינוק וכדי "שישן יותר טוב בלילה", לא תשיג את המטרה. (יוצא מן הכלל – הוספת דייסה למניעת ריפלוקס בהנחיית רופא/דיאטנית).
מהם אותם סימני מוכנות?
1. החזקת הראש והצוואר בצורה יציבה.
לכן חשוב להקפיד להשכיב אותם על הבטן בכל הזדמנות שניתן.
2. יכולת ישיבה עם תמיכה.
בגיל הזה הם עדיין לא מסוגלים לשבת באופן עצמאי. אבל לזמן הארוחה הם צריכים להיות מסוגלים לשבת עם תמיכה שלנו בלי "להישפך" לצדדים.
3. התעניינות באוכל, התבוננות בהורים או בכל אחד סביבם אוכלים.
זהו אולי הסימן הבולט ביותר לכך שהתינוק מוכן.
4. פתיחת הפה וחיקוי המבוגרים בלעיסה.
סימן שמראה על התפתחות האזור במוח שאחראי על למידה תוך כדי חיקוי. בתהליך למידה זה התינוק מרגיש תוך כדי התבוננות כאילו הוא זה שמבצע את הפעולות וכך לומד אותן, לכן חשוב שהם יראו אתכם אוכלים.
5. הושטת יד לאוכל.
פעולה אשר מראה על תיאום עין יד פה.
ישנם תינוקות שיראו סימנים אלו לפני גיל חצי שנה וישנם כאלו שאחרי. ראית את הסימנים? מזל טוב, אפשר להתחיל. התחילי בכמות קטנה והתקדמי לפי הקצב שלו. לכל תינוק יש את קצב ההתקדמות האישי שלו. נסי לא לספור כפיות אלא להיות קשובה לתגובת התינוק.
התינוק עדיין לא מראה סימנים? הכל בסדר. חכי עוד קצת, אין לאן למהר ולא כדאי להתחיל לפני שהוא מוכן. אם כבר עברתם את גיל 7 חודשים ואת עדיין לא רואה שהוא מוכן, כדאי לפנות ולהתייעץ.
שירה לוי היא דיאטנית לאמהות, תינוקות וילדים. לפרטים נוספים וקביעת פגישה לחצו כאן.