1. סרטן השד הינה מחלה תורשתית בעיקרה – לא נכון
כיום, ידוע כי כ-15-18% מכלל החולות בסרטן השד הן על רקע משפחתי ורק כ-5% בלבד מתוכן הן על רקע תורשתי. כלומר, ניתן לאתר מוטציות העוברות בתורשה. כל שאר המקרים מיוחסים לשילובים של גורמי סיכון אחרים.
2. סרטן השד הינה מחלה שחולות בה נשים מבוגרות בלבד – לא נכון
כרבע מהחולות שאובחנו בישראל במהלך השנים האחרונות היו מתחת לגיל 50.
3. רוב הגושים והשינויים בשד מתגלים כשפירים ולא ממאירים – נכון
כ- 80% מהמקרים של גוש בשד מאובחנים בסופו של דבר כשפירים.
4. בקרב נשים בהריון/ נשים מיניקות לא ניתן לגלות את סרטן השד בגלל השינויים בשדיים – לא נכון
נשים בהריון ונשים מיניקות צריכות להמשיך בשגרת הבדיקות ולהיבדק בדיקה קלינית אצל כירורג שד, שיכול לקבוע אם יש חשד לגוש, ולהפנות לבדיקת אולטראסאונד במקרה הצורך. לנשים מיניקות מומלץ לרוקן את השד טרום הבדיקה.
5. סרטן השד מופיע תמיד כגוש שאפשר לחוש אותו – לא נכון
לא בכל המקרים ניתן לחוש בגוש – יש לשים לב לכל שינוי כמו גודל, סימטריה בין השדיים, נפיחות, תופעות חריגות על פני העור, הפרשה מהפטמה (שאיננה חלב), נסיגה של הפטמה או כל שינוי אחר. לעתים לא יהיה כלל סימן חיצוני כלשהו ולכן נדרשות סריקות ובדיקות באופן שגרתי (אולטראסאונד וממוגרפיה).
6. נשים במהלך הריון או הנקה לא חולות בסרטן השד – לא נכון
גם במהלך ההיריון או ההנקה קיים הסיכון לחלות ולכן חשוב וניתן להיבדק גם בתקופה זו.
7. במהלך תקופת ההיריון אסור לערוך בדיקות הדמיה בכלל בעקבות סיכון מוגבר לעובר – לא נכון
בדיקת האולטרסאונד הינה על- קולית ולכן איננה פוגעת בעובר וניתן להיבדק בדרך זו.
8. נשים שהניקו זמן רב לא יחלו בסרטן השד – לא נכון
אמנם הנקה ממושכת מפחיתה במידה מסוימת את הסיכון לתחלואה, אך אינה מבטלת אותו לגמרי, כיוון שהמחלה נגרמת משילוב של כמה גורמי סיכון. מחקרים מצאו כי אכן להנקה ולתקופה המצטברת של ההנקה השפעה על הסיכון לחלות בסרטן השד. על פי האגודה האמריקנית לסרטן, הנקה מורידה במעט את הסיכון לחלות בפרט אם מדובר בהנקה במשך 1.5-2 שנים. בין השאר, נמצא כי בנשים עם היסטוריה משפחתית של סרטן השד, ההנקה מפחיתה את הסיכון למחלה לפני גיל המעבר ב-60% בהשוואה לנשים שלא הניקו כלל. עדיין לא הוכח מה הסיבה להשפעת ההנקה. בין הגורמים המשוערים נמנים הגורם ההורמונאלי – העובדה שההנקה מצמצמת את מספר מחזורי הווסת לאורך חיי האישה, גורמים הקשורים למבנה השד ועוד.
9. לידה ראשונה בגיל מוקדם יחסית וריבוי לידות מפחיתים את הסיכון לחלות – נכון
קיים קשר בין סרטן השד ומספר מחזורי הווסת לאורך שנות חייה של האישה. ככל שהמחזור החודשי מתחיל מוקדם יותר ומסתיים מאוחר יותר (ווסת ראשונה לפני גיל 12 שנה ו/או גיל מעבר לאחר גיל 55) כן יגדל הסיכון של האישה לחלות בסרטן השד, ככל הנראה בשל החשיפה הממושכת להורמונים לאורך החיים. הריונות רבים החל מגיל צעיר מורידים את הסיכון לסרטן השד היות והם מצמצמים את מספר מחזורי הווסת לאורך חיי האישה. נשים שלא ילדו נמצאות בסיכון מוגבר יותר מאשר נשים שילדו. לידה ראשונה אחרי גיל 34, מעלה את הסיכון למחלה.
10. אחת מכל תשע נשים בישראל תחלה
לצערנו היחס הזה כבר לא נכון, היום היחס עומד על אחת משבע וחצי, מדובר על ממוצע הסיכון של האישה לחלות לאורך כל חייה.
*כל האמור אינו מהווה ייעוץ רפואי, ובכל מקרה של חשד יש להיוועץ עם רופא. עמותת "אחת מתשע" ממליצה לכל הנשים מעל גיל 30 להיבדק אחת לשנה אצל כירורג שד, שייקבע גם את גורמי הסיכון האישיים. לעמוד הפייסבוק של אחת מתשע לחצי כאן.