יו יו 2018 גדול
[ssba]
שינה

10 הדיברות לשנת לילה רצופה אצל תינוקות

"אוף!! נמאס לי. כל הרדמה לוקחת שעה וחצי ואני מותשת. אני מתחילה להרדים על הידיים ואז מנסה את כדור הפיזיו ובסוף הוא שוב נרדם רק בטיול בעגלה". נשמע מוכר?

עשרת הדברות לשנת תינוקות תעזור לכן לזהות את הבעיות כבר בזמן שהן קורות, והן ישמשו לכן כמדריך בכל פעם שתרגישו שאין לכן כוח יותר. שיפור מובטח למנסות!

1. סדר יום
הדבר הבסיסי ביותר הוא ליצור לילד שיגרה. שיהיה לו ברור מה יקרה עכשיו. כשהילד יודע איזה פעילות מובילה לאיזו פעילות, הוא יהיה רגוע יותר ולא יהיו לו גורמי הפתעה, כי הוא יידע מה הולך לקרות.

בהקפדה על סדר יום, השעון הביולוגי מתקבע ונוצרות שעות בהן התינוק מתרגל לישון, מה שהופך את ההרדמות לקלות יותר. סדר קבוע יכול להקבע כך שאחרי ארוחת הבוקר יוצאים מיד לטיול, או שאוכלים, משחקים, ישנים ורק אז יוצאים לטייל. זה נשמע דבר קטן, אבל סדר יום משתנה משפיע מאוד על שנת הלילה.

2. ארוחה מזינה לפני השינה
בטח יש לכם איזו נשמה טובה במשפחה שהסבירה שאם אתם רוצים שהתינוק יישן כל הלילה, תדאגו שיאכל הרבה או תסמיכו לו את האוכל עם דייסה. אם התינוק יונק, אז ההערה תלווה בציקצוקים ועצה לתת תחליף חלב לפני השינה ו"למלא לו את הבטן".

אפילו למבוגרים קשה מאוד להירדם אחרי ארוחה גדולה וכבדה, אז קל וחומר לתינוקות. ארוחה גדולה מידי שניתנת רק כדי להאביס לפני השינה עלולה להקשות על ההרדמות ואף להפריע לאיכות השינה.

כן אפשר לתת ארוחת טובה כשעה לפני השינה, אבל לא כדאי לתת אותה בסמוך להרדמה. תנו לתינוק מה שהוא רגיל לאכול. אם הוא יונק להניק, אבל אין צורך לתת דייסה.

זכרו שגם תינוקות יונקים יכולים לישון לילה שלם, אם הרגלי השינה שלהם טובים.

3. לבוש מתאים
ילדים קטנים עד גיל שנתיים פלוס לא יכולים להתכסות בעצמם בלילה, וחשוב שניצור להם סביבת שינה נעימה. במהלך השינה ילדים זזים הרבה, לכן חשוב להתאים את הביגוד למזג האוויר כך שיוכלו לישון ללא שמיכה. לבוש לא נכון עלול לגרום לטמפרטורה היורדת בלילה להעיר את התינוק, או שיצור תלות בכיסוי של השמיכה על מנת להירדם ויקרא לכם כמה פעמים בלילה לכסותו.

אם אתם גרים במקום שעדיין קר בו בלילה, אפשר לקנות שקי שינה מיוחדים שנשארים במהלך הלילה על הגוף ובכך שומרים על חום קבוע במהלך הלילה. בקיץ, שימו לב לא להלביש חם מידי ודאגו לאיוורור מתאים.

4. סביבה תומכת שינה
על מנת להרגיע את התינוק מפעילות היום יום, ולעזור לו להרגע ולהרדם, כדאי למנוע גירויים חיצוניים. לכן חשוב שההרדמה תתרחש בסביבה חשוכה (גם במהלך היום) ושלא יהיו במיטה צעצועים/ספרים או מובייל, כי הם ייצרו עניין וגירוי ויפריעו לקטנטן להרדם.

5. להקשיב לסימני עייפות
דיבר נוסף וקריטי הוא להכניס את הילד למיטה בזמן הנכון ולזהות את סימני העייפות. כשהילד יכנס למיטה בזמן, ההרדמה תהיה מהירה וקלה יותר. במידה והילד הולך לישון בעייפות יתר, ההרדמות יהיו קשות וארוכות יותר, התינוק יבכה בכי של תסכול וחוסר אונים ויתקשה להרדם. במקרה כזה חשוב להמשיך להתמיד עד להרדמה מלאה.

סימני עייפות הם: שפשוף של האוזניים או מגע בעורף, חוסר רצון לשחק, בהייה, בשלב מאוחר יותר גם נודניקיות, שפשוף עיניים ופיהוקים. כשאתם מזהים סימני עייפות, תכנסו לחדר והחלו מיד בשלב ההרדמה.

צילום: shutterstock
צילום: shutterstock

6. טקס שינה
אם זיהיתם נכון את סימני העייפות, אתם כבר נמצאים במצב טוב. עכשיו הגענו להרדמה עצמה. המטרה היא לעשות טקס קצר ולהוריד הילוך להרגעת הילד וההכנה לשינה, גם במהלך היום וגם בערב.

הטקס יכול להיות שיר קצר, או להסתובב ביחד בבית, לסגור תריסים ולכבות את האור. הקפידו שהטקס יהיה לא קצר מידי, אך גם לא ארוך מידי, בשביל שתוכלו לחזור עליו כל הרדמה כך שהילד ייקשר את הטקס עם השינה.
הטקס אמור גם להפריד בין אכילה לשינה. לכן, אל תרדימו עם האוכל או ישר לאחריו.

7. עקביות בהרדמה
המטרה שלנו היא ליצור כמה שפחות גורמים מעוררים. לכן, גם בהרדמה לא נרצה ליצור גירויים וגורמי הפתעה שיגרמו לילד להשאר עירני. לכן התמידו בדרך פעולה אחת. אל תתחילו להרדים על הכדור ואחרי 10 דקות תעברו להרדים על הידיים ואז לעגלה. זכרו שכל פעם שמעבירים את הילד ממקום למקום זה מעורר אותו.

8. הרגלים קבועים בשנת לילה
אחד הדברים החשובים הוא לשמור על הרגלים קיימים ולא ליצור הרגלים שלילים נוספים. מה הכוונה? אם בדרך כלל בלילה הילד אוכל כל 5 שעות, אבל פתאום מתעורר אחרי שעתיים וחצי גם אם במהלך היום הכל היה נורמלי, רוב הסיכויים שהוא לא קם מרעב. ולכן, אם נאכיל אותו ניצור הרגל חדש. כשזה קורה, חשוב להרדים כרגיל ולא לתת אוכל, עד שיגיע הזמן הרגיל לארוחה.

9. להתחיל את הבוקר בצורה מסודרת
סעיף שנשמע טריוויאלי, אבל הוא לא. כשילדים מתעוררים הרבה במהלך הלילה, הרבה פעמים ההורים עייפים ומעבירים למיטה שלהם או מאכילים במיטה וכתוצאה מכך, הילד לא יודע מתי נגמר הלילה ומתחיל היום, כי מבחינתו הוא מקבל את הארוחה במהלך הלילה. על מנת ליצור שוני בין ההתעוררות הזו לשאר התעוררויות הלילה, נוציא אותו מהחדר, נעשה טקס בוקר מסודר שבו נחליף חיתול ונצא מהחדר ונפתח תריסים ורק לאחר מכן ניתן לו לאכול.

10. מיטת הורים
לא חסרות סיבות להשאיר את הילד במיטה שלנו: הוא יונק וזה קל יותר, אנחנו עייפים, הילד מפחד לבד. לפעמים זה יתחיל ממעבר למיטה של ההורים בבוקר בנסיון להאריך לו מעט את השינה, אבל לאט לאט תגלו ששעת המעבר תקרה מוקדם יותר ויותר, עד שלבסוף תוותרו והוא יישן איתכם. במידה וזה ילד שמגיע כי הוא מפחד להיות במיטה שלו, בכך שאתם מרשים לו לישון אתכם אתם משדרים לו שהפחד שלו מוצדק והמיטה שלו לא בטוחה. לכן, חשוב כפליים במקרה הזה ליצור לילד בטחון במיטה שלו ולהרגיע אותו שהכל בסדר.

לסיכום, הרגלי שינה טובים הם משהו נרכש ושאפשר לסגל לילד בכל גיל. זה טבעי שיש תקופות בהן השינה יוצאת מאיזון, אבל חשוב להחזיר את הילד לשיגרה כמה שיותר מהר. ככל שתתמידו על העקרונות ככה הרגלי השינה ישמרו וישתפרו.

יקירה גז, יועצת שינה תומכת הנקה. לפרטים נוספים ויצירת קשר לחצו כאן.

אהבת? אז תעשי לייק, מה אכפת לך?

עוד באתר:
12 דברים שאימהות עושות כשהתינוק ישן

היוש מרפי, יש לך את זה בפחות מעצבן?
18 דברים שאסור לסבים ולסבתות לעשות
24 משפטים שהורים טריים שונאים לשמוע
7 טיפים לאמא לשניים מתחת לגיל שנתיים

שינה   תגיות:
תגובות

NEWSLETTER

בואי גם, מה איכפת לך?


צ'ארלי בננה 180_960