יו יו 2018 גדול
[ssba]
שינה

טקס שינה: למה, כמה, מתי ואיך?

מהו טקס שינה? מאיזה גיל מתחילים? מה צריך לכלול הטקס? ומדוע הוא כל כך חשוב?

המושג טקס שינה מתייחס למספר פעולות קבועות לפני הכניסה למיטה, שחוזרות על עצמן מידי ערב ובאותה השעה. רוב המשפחות מתנהלות על פי פעולות קבועות כגון: ארוחת ערב, מקלחת, סיפור, עיסוי, הנקה/בקבוק, אך לא תמיד שומרות על סדר קבוע של הדברים. חשוב שהפעולות יחזרו על עצמן באותו הסדר בדיוק. שיגרה מקנה לילדים ביטחון וציפייה לפעולה הבאה. כשילד מכיר את השיגרה, מרגיש בטוח בה ויודע בדיוק באיזה שלב הוא נכנס למיטה, זה מקל מאוד על ההשכבה ומשפיע על איכות השינה.

ניתן להתחיל בטקס שינה מובנה מהלידה – למרות שחשוב לדעת כי בחודשים הראשונים שנת הלילה של התינוק מתחילה סביב 22:00-23:00. בשלב זה אפשר להבנות את טקס השינה בשעות הערב, סביב השעה הרצויה, וסביב גיל 3 חודשים – כשמבחינים שהתינוק נכנס לסדר יום קבוע מבחינת שינה, אכילה ופעילות – טקס השינה בהדרגתיות יסונכרן עם השעה הרצויה.

מטרת טקס השינה
שינה היא סוג של פרידה. פרידה מהאור, מהמשחקים, מההורים ומהגירויים. לא תמיד קל להיפרד ועל כן, חשוב שהפרידה תהיה נעימה, שקטה והדרגתית, שתעזור לילד להיכנס למצב רגיעה ולהתכונן לשינה.

הקשרי שינה חיוביים
הקשרי שינה, אלו כל האסוציאציות שילד מקשר בנוגע לשינה. אלו האמצעים שבעזרתם הוא נרגע, משקיט את הגוף ונכנס למצב שינה. כדי לעודד הקשרים חיוביים ולנתק הקשרים תלותיים, ניתן להשתמש באמצעים העובדים על החושים:

• חוש הראייה
אור מעומעם בחדר, הוצאת צעצועים ובובות מהמיטה, כולל המובייל (מומלץ להפעיל את המובייל כשהתינוק ערני במהלך היום במיטתו ולא כהקשר שינה), וכניסה לאזור שקט ומרגיע.

• חוש הריח
ניתן לטפטף טיפה-שתיים של שמן ריחני (המותר לשימוש עם תינוקות) על מנורת הלילה, כך שלאחר הדלקתה הריח יופץ בחדר, ובשימוש יומיומי בשמן, הילד יקשר את הריח כאיתות להגעת זמן השינה.

צילום: pixabay
צילום: pixabay

• חוש המישוש
כל חפץ רך כלשהו שניתן למולל אותו כגון: חיתול טטרה, שמיכי וכו', המקושר אצל הילד לשינה ועוזר לו להירגע ומשקיט את הגוף. כמו כן, מגע מונוטוני של ההורה בזמן ההשכבה כגון: ליטופים ונענועים קלים לצורך הרגעה.

• חוש השמיעה
ניתן להשמיע מוזיקה שקטה בזמן ההתארגנות לשינה ובזמן ההנקה או מתן הבקבוק. חשוב שאותה מוזיקה תחזור על עצמה כדי שתקושר לשינה, ותתנגן עד הכניסה למיטה ולא בזמן ההרדמה, כדי שהילד לא יפתח תלות ויבקש במהלך הלילה שוב ושוב את המוזיקה כדי לחזור לישון.

• סיפור/שיר
כדאי לשלב סיפור/שיר החל מגיל לידה. תינוקות קטנטנים מעדיפים קול אנושי על כל דבר אחר. שירים שקטים או סיפורים קצרים בחריזה החוזרים בתבניות קבועת מרגיעים מאוד ומשרים הרגשה בטוחה.

ניתן לשלב בטקס שינה אלבום תמונות בו מופיעים תמונות של דמויות מוכרות: אמא, אבא, סבא, סבתא, כלב וכו', ולפני הכניסה לשינה לאחל לילה טוב לכל אחד מהם.

אצל פעוטות: מומלץ לתת לפעוט לבחור ספר או שניים בצורה עצמאית, ויחד עם זאת להגביל את כמות הספרים ולהכין את הילד שבתום הסיפור הולכים לישון.

מתי מתחילים?
רצוי להתחיל את טקס השינה כ: 30-45 דק' לפני "חלון השינה", כך שהילד יגיע עייף למיטה, אך לא עייף מידי ולא ערני מידי. לאחר ארוחת הערב והמקלחת רצוי להיכנס עם הילד לחדר ושכל ההתנהלות תתבצע שם. יציאה וכניסה לחדר, מציפה את הילד ומקשה על ההרדמה, על כן מומלץ שכל הדברים יוכנו מראש בחדר כדי למנוע יציאות. חשוב שתשמרו על התנהלות בחדר נעימה ושקטה כשבחדר אור רך וללא הפרעות (גם אם אבא/אמא מגיעים מהעבודה ומאוד רוצים להשתובב עם הילד). היו סבלניים עם הילד, הרבו בחיבוקים ומגע לפני הכניסה לשינה, ספרו לו כי אתם אוהבים אותו ומאחלים לו לילה טוב וחלומות נעימים, לא משנה באיזה גיל התינוק.

אושרה וקסלר היא יועצת שינה לגיל הרך. לפרטים נוספים לחצי כאן.

שינה   תגיות:
תגובות

NEWSLETTER

בואי גם, מה איכפת לך?


באנר אחרי פוסט