[ssba]

פורסם בתאריך קטגוריות כללי

חשיבותו של סדר היום לתינוק

מאת: הילה גפני
3.12.2014

ממקום שקט, חשוך, נעים ועוטףבו היה בתנוחת ערסול ונדנוד תמידיים, יוצא התינוק אל אוויר העולם. ישנם דברים רבים שהוא נדרש ללמוד ואליהם הוא נחשף לראשונה. בתחילת דרכו הוא אף אינו מבחין בין יום ללילה, השעון הביולוגי שלו אינו מותאם למציאות היומיומית, ועליו להתמודד עם זמני האכלה ושינה בכוחות עצמו. בתוך עולם זה הקניית סדר יום ושגרה קבועה ויציבה חשובה להענקת סביבה בטוחה המאפשרת חקירה ולמידה.

כתבות נוספות של הילה גפני:
כך תדעי אם את בדכאון אחרי לידה
כך תחזרי לעצמך אחרי הלידה

מהו סדר יום?
סדר יום הנו שיגרה מובנית של פעילויות כגון האכלה, שינה, משחק וכו' המתפרשת על פני היום כולו. ככל שהילד גדל, סדר היום מתגבש ומתעצב יותר.

למה סדר יום כל כך חשוב?
סדר יום תוחם אותנו להתנהלות אפקטיבית בזמנים ושיגרה קבועה ויציבה. הוא מספק את צרכיו של התינוק גם בפן הפזיולוגי: אכילה, פעילות גופנית ושינה, וגם בפן הרגשי: נוכחות הורה, קרבה ומגע.
סדר היום חשוב לאם כדי להבין את צרכיי הילד ורצונותיו. הוא מקנה תחושה של מסוגלות, ביטחון ויכולת לתכנן את היום מבלי לפגוע בצרכי הילד ויחד עם זאת נותן פרקי זמן לצרכי ההורה.
בבית שבו אין סדר יום והתינוק בוכה, יהיה קשה להורים לדעת אם הבכי נובע מכך שהוא רעב, עייף, רוצה מגע או פשוט רוצה לשחק.

מתי אפשר להתחיל להקנות סדר יום?
החל מגיל שלושה חודשים ניתן להתחיל לבנות סדר יום, אך לא לפני מכיוון שבתחילת דרכו התינוק מופעל ופועל על פי צרכיו הבסיסיים וסדר יומו בנוי בהתאם לצרכיו. בגילאים אלו, לרוב, התינוק יבלה את רוב היממה באכילה ושינה. בממוצע הוא ישן 16-18 שעות ביממה. עד גיל זה תפקיד ההורים הוא להיענות לכל הצרכים של הילד מבלי ללמדו דבר באופן מובנה ומכוון. עליהם להיות זמינים בשבילו, לעטוף אותו ולאפשר לו כניסה חלקה ורגועה לעולמנו ולכל הגירויים הנלווים.

טיפ: כדי להכין את התינוק לקראת הקניית סדר יום מומלץ בתקופה זו לנהל יומן יומי תוך התחשבות בשעון כדי ללמוד את תינוקך את זמני הרעב, השינה והמשחק. תוך כדי רשמי על דף גדול סדר יום מומלץ בהתאם לגיל התינוק, הניחי במקום גלוי לעין והתחילי ליישם אותו בהדרגה.

לאחר כחודש וחצי, מתחיל להיווצר מרווח בין אכילה לאכילה, הילד נשאר ער לפרקי זמן ארוכים יותר וזמני השינה שלו מתחילים להתייצב. בשלב זה כבר אפשר להתחיל בהקניית זמנים קבועים לאוכל, זמן פעילות ושינה.

זיכרו: יתכן וצרכיו ישתנו ויהיו דינמיים, אל תתעקשו וענו לצרכיו.

הילה גפני היא דולה פסוט פארטום, מלווה אחרי לידה ומדריכת הורות ראשונית. 

  תגיות:
תגובות

NEWSLETTER

בואי גם, מה איכפת לך?