הבית שקט, הכל שליו, סיימת את היום ואת על הספה עם היוגורט המפנק שלך ופרק של "האנטומיה של גריי". מאז הלידה את תקועה בעונה 12 פרק 8, למרות שהפרק הראשון של העונה ה- 13 ממש בפתח ואת רוצה להשלים פערים.
הבנזוג בחדר העבודה, הבייבי שלך ישן ודר' אלכס קארב מציע נישואים לג'ו (שיט! מאוחר מדי לספוילר אלרט?) את מנסה להתרכז בסדרה אבל המחשבות שלך לא נותנות לך מנוחה. השעה כבר 23:00 וכל מה שאת רוצה זה לישון רצוף הלילה.
האינטואיציה שלך אומרת לא להעיר אותו, ואת נזכרת מה חברתך הטובה תמר אמרה לך, "לא מעירים תינוק ישן" והציעה לך, "אולי תעשי לו האכלת חלום"?!
האכלת חלום או ארוחת חלום משמעה לתת לתינוק ארוחה תוך כדי שהוא ישן. אבל למעשה, לא ממש ניתן לאכול תוך כדי שינה והבייבי שלנו מתעורר. אז אולי אחרי הארוחה הוא יירדם מהר ואולי אפילו תישני קצת יותר אבל שווה לבחון את הנושא מזוויות נוספות:
1. האכלת חלום עלולה לשבש לבייבי את מנגנון השובע והרעב הטבעי עמו הוא נולד. כך שבשלב כלשהו הבייבי יתחיל לצפות לארוחה בשעה זו, וגם כשיגדל ולא יצטרך ארוחות בלילה, ידרוש ארוחה ואז כבר יהיה מסובך יותר לנתק את התלות שנוצרה.
2. ישנם תינוקות, במיוחד כאלה שסובלים מגזים, שהאכלת חלום מעמיסה להם על הקיבה ומייצרת גזים והתעוררות עם כאבי בטן או קקי. כדי שתהיה לתינוק שינה טובה כדאי שמערכת העיכול תנוח. כך שכל עוד הבייבי לא ביקש לאכול הוא ישן טוב יותר.
3. כבר אמרנו שארוחת חלום היא להעיר את הבייבי לארוחה. אז יש תינוקות שיחשבו שזהו אחלה זמן למשחק, יישארו ערים והלך לך הלילה לגמרי.
4. אם התינוק לא ביקש לאכול משמע שהוא לא רעב, אז למה להאכיל אדם לא רעב? במחקר של שפת התינוקות של דנסטן נמצא ש-50% מהתינוקות ישנים טוב יותר ביום ובלילה, ואחת הסיבות לכך היא שההורים מזהים בדיוק מתי התינוק זקוק לאכול ומתי לא.
5. תינוקות מקיצים בלילות אחרי כמה שעות מהארוחה, והנטיה שלנו היא להציץ בשעון לפני שאנחנו מקשיבים לבקשה.
לא כל יקיצה בלילה היא בגלל שהתינוק רעב. הנטייה האינסטיקטיבית שלנו היא להאכיל, אך לפעמים הם מתעוררים בגלל צרכים פיזיים אחרים, כמו בקשה להוציא אויר, חום, קור, חוסר נוחות וכד', ואז כשמביאים אוכל גם אם הבייבי מסכים לאכול, ברוב המקרים הוא אינו מסיים ארוחה או שיש גזים ופליטות מרובות והכל באמצע הלילה.
6. בכדי לדעת מתי התינוק שלכם באמת רעב, ניתן ללמוד את שפת התינוקות של דנסטן. לאחר מחקר של למעלה מ-10 שנים שבוצע בכ-30 לאומים שונים, הוכח כי תינוקות מדברים כבר מהרגע הראשון ולכל צליל שהם משמיעים יש משמעות.
נמצא כי ישנם כמה צלילים קבועים וברורים שמופעלים על ידי רפלקסים שהתינוק נולד עמם, הצלילים מבוססים על רפלקסים קבועים של מציצה, פיהוק, מגע (העור), התכווצות שרירי בית החזה, רפלקס בטן ומעיים.
חמישה צלילים מובילים כאשר תינוקות מדברים:
* צליל המעיד על רעב ו/או נחמה
* צליל של בקשה לישון
* צליל של בקשה להוצאת אויר
* צליל המצביע על גזים תחתונים
* צליל המייצג חוסר נוחות (בעור, חום-קור, טיטול וכד')
.
לצפיה בסרטון ללמידה עצמאית של הצליל של הבקשה לאכול לחצו כאן. אם התינוק לא מקיץ עם הצליל הזה כנראה שהוא איננו רעב.
בסיכומו של דבר, הסוד הוא באיזון – אם בחרתי להציע לתינוק האכלת חלום כי היו לי לילות קשים/בא לי/ נוח לי – זה מעולה. כל עוד זה עובד לי, לא על בסיס יומיומי. אני פועלת מתוך מודעות ובוחרת בדרך הזו מדי פעם – זה לא מה שיגרור בעיה בהמשך.
רותם ברזני היא יועצת שינה לתינוקות ומדריכת שפת התינוקות של דנסטן. לפרטים נוספים והרשמה לסדנאות של רותם על שפת התינוקות ואיך להרגיע ולישון בקלות, הרבה לפני גיל חצי שנה, בדרך טבעית, ללא התערבות וללא בכי ממומשך, לחצו כאן.